Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ Τάξης στον Μυστρά και στο Μουσείο Ελιάς Σπάρτης

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Καινοτόμες δράσεις Πολιτιστικά

Το Σάββατο και Κυριακή, 18 και 19 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Ε΄ Τάξης του σχολείου μας στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά και στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Ε΄ Τάξη κατά το τρέχον σχολικό έτος. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές της Ε΄ Τάξης με τους γονείς τους, οι δασκάλες κ. Εύη Γκατσοπούλου και κ. Σταυρούλα Βασιλάκου, καθώς και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Γαρουφαλής: συνολικά 100 άτομα!

Μυστράς: Το Παλάτι των Παλαιολόγων (18-5-2019).

Κατά την πρώτη ημέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης (18 Μαΐου), έγινε ξενάγηση και παρουσίαση της ιστορίας και των μνημείων του Μυστρά από τον κ. Δημήτρη Γαρουφαλή, ενώ οι μαθητές της Ε΄ Τάξης ανέδειξαν πτυχές των σημαντικότερων και πιο δραματικών στιγμών της ιστορίας του χώρου, μέσα από δραματοποιημένες αφηγήσεις και ποιήματα.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Μυστρά (18-5-2019)
Μυστράς: Το Παλάτι των Παλαιολόγων (18-5-2019).
Αφηγηματική δραματοποίηση από μαθητές της Ε΄ Τάξης και τη δασκάλα κ. Εύη Γκατσοπούλου στην πλατεία μπροστά από τα Παλάτια του Μυστρά.
Ξενάγηση στην Παντάνασσα από τον κ. Δημήτρη Γαρουφαλή (18-5-2019).
Στον Άγιο Δημήτριο … (18-5-2019)
Αφηγηματική δραματοποίηση στην πλακόστρωτη αυλή του Αγίου Δημητρίου (18-5-2019).

Ακολούθησε γεύμα στο γραφικό χωριό Παρόρι, πλησίον του Μυστρά και των γάργαρων υδάτων των πηγών του Ευρώτα.

Την επομένη ημέρα (19 Μαΐου), πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς της Σπάρτης και ξενάγηση στο Μουσείο και στα εκθέματα καθώς και εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις δασκάλες των τάξεων κ. Εύη Γκατσοπούλου και κ. Σταυρούλα Βασιλάκου. Επιπλέον εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη λειτουργία ενός κάθετου παραδοσιακού αργαλειού.

Μουσείο Ελιάς. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη δασκάλα κ. Εύη Γκατσοπούλου (19-5-2019).
Μουσείο Ελιάς. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη δασκάλα κ. Σταυρούλα Βασιλάκου (19-5-2019).

Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, επιστρέψαμε πλούσιοι σε εμπειρίες, εικόνες και κυρίως σε γνώσεις για αυτόν τον τόσο σημαντικό ιστορικό χώρο της χώρας μας.

Τέλος πρέπει να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Σάββα Αραπκιλή, και σε όλα τα μέλη της, που υποστήριξαν και εξασφάλισαν τη δωρεάν μετάβαση και επιστροφή (με δύο λεωφορεία) όλων των συμμετεχόντων στη Σπάρτη και τον Μυστρά και έτσι κατέστη εφικτή η υλοποίηση αυτού του μείζονος εκπαιδευτικού προγράμματος.

Δημήτρης Γαρουφαλής

Διευθυντής 3ου Δ.Σ. Ραφήνας